In anul 1945, la putina vreme dupa incheierea celui de-al Doilea Razboi Mondial, o alianta formata din doua personalitati de prim rang ale sportului columbofil s-a nascut in satul belgian Nokere. Valere De Smet-Matthijs si cumnatul sau Jules Matthijis au fost la originea aparitiei unei linii de porumbei care avea sa influenteze intreaga istorie a curselor de fond din Belgia. Porumbeii `De Klaren` si `De Kapoen` au fost pasarile de baza ale unuia dintre cele mai renumite crescatorii belgiene din toate timpurile. Colonia De Smet-Matthijs a obtinut de atunci faima si glorie, iar in prezent, dupa aproape saizeci de ani de la nasterea ei, linia de porumbei a lui Roger de Smet-Matthijs inca se afla in posesia unor mari campioni ai concursurilor columbofile internationale organizate pe durata a doua zile!
Roger, fiul lui Valere si Marie Matthijs, s-a nascut la data de 20 mai 1942. Se poate spune ca dragostea de porumbei i-a fost inoculata chiar de la nastere. Nu doar tatal sau, ci si mama sa se ingrijeau de porumbeii familiei si prin urmare acest hobby i-a intrat in sange de mic. Incepand cu anul 1964, Roger s-a implicat mult mai activ in cultivarea porumbeilor voiajori. Dupa ce tatal sau, Valere, s-a imbolnavit, Roger a preluat in mod automat toate sarcinile acestuia. Impreuna cu mama, el a inceput sa se ocupe cu foarte mare atentie de toti descendentii faimosilor `De Klaren` si `De Kapoen`, adica a porumbeilor care se afla si astazi la baza liniilor de porumbei de mare fond Porumbelul `De Klaren` a fost reprodus in anul 1946 si a castigat locul 1 National in concursul de la Chateauroux, in competie cu 7.000 de porumbei. Acest porumbel minune este un descendent al unor linii deosebite de porumbei la acea vreme ce proveneau de la: Vandevelde din localitatea Oostende, Delombaerde din Waregem si Gulbert din Zulte. Palmaresul lui `De Klaren` este unul de-a dreptul impunator, iar in ceea ce priveste reproductia, acesta a fost porumbelul numarul 1 al coloniei.
`Klaren` Cel mai vestit fiu al lui `De Klaren` a fost `Schonen`, probabil unul dintre cei mai buni reproducatori care au existat pana acum in sportul columbofil mondial.
`Kapoen` `De Kapoen` a fost reprodus in anul 1960 si printre alte succese ale sale se afla si castigarea locului 1 National in cursa de la St. Vincent, 880 de km. Tatal sau a fost porumbelul `Son Goede Zwarten` si a fost frate bun cu `Rik` si `Genaaiden`. Porumbelul `De Kapoen` a fost un zburator de inalta clasa si un reproducator de acelasi nivel, daca nu chiar si mai bun!
Perechea `De Kapoen` - `Prinsesje` (o fiica de-a lui `De Klaren`) a fost considerata perechea `de aur` la reproductie, a lui De Smet-Matthijs. Toate exemplarele reproduse din acest cuplu de porumbei au castigat locuri de 1 si in multe cazuri au realizat acest lucru cu un avans considerabil fata de urmatorii porumbei clasati.
`Schonen` Fotografia lui `De Kapoen` impreuna cu cei opt ilustri fii ai sai a facut deja inconjorul lumii de multe ori pana acum. Unul dintre acesti fii ai lui `De Kapoen` a fost `Notekraker`. Acest porumbel a obtinut urmatoarele clasari: locul 8 National la Brive, locul 19 National la Cahors, locul 61 National la Montauban, in anul 1975. In fiecare dintre aceste concursuri in care a triumfat a facut-o pe o vreme sufocant de calda si cu o viteza de peste 1000 m/min.
Sa vorbim acum despre marile performante! Anul 1967 a fost unul de neuitat. Atunci, in concursul de la Chateauroux, De Smet-Matthijsa inscris 12 porumbei si a obtinut clasari bune incluzand si un loc 2. In momentul in care se inregistrau doar 50% dintre clasari, el avea deja toti cei 12 porumbei acasa! Isi cumparase astfel bilete pentru trei curse. La urmatoarele concursuri de la Tours, Chateauroux si Bourges si-a dorit sa concureze cu aceiasi 12 porumbei. Vremea a fost ingrozitor de calda intreaga saptamana si Roger nu era prea hotarat despre cum sa procedeze. Atunci i-a spus mamei (pentru ca tatal sau era foarte bolnav in acea perioada) ca a cumparat bilete pentru trei concursuri si ca cele 12 pasari trebuiau inscrise din nou. Aceasta i-a raspus sa nu procedeze astfel, i-a smuls biletele din mana si i le-a aruncat in foc. Cu un reflex deosebit fiul a scos biletele din foc, iar mama l-a amenintat atunci ca `daca va inscrie porumbeii la aceste curse, ea nu va mai calca prin crescatorie niciodata`. Si exact asa s-a si intamplat. In vremea aceea Roger De Smet-Matthijs pleca la slujba la ora 4,30 dimineata si din lipsa de timp cei 12 vaduvi nu erau antrenati decat noaptea. A venit si ziua celor 3 concursuri si rezultatele au fost pe masura:
- la Tours: locurile 1 si 2 (4 porumbei inscrisi - 4 clasati) - la Cateauroux: locurile 1 si 3 (4 porumbei inscrisi 4 clasati) - la Bourges: locurile 1 si 4 (4 porumbei inscrisi – 4 clasati)
Cumulat, in clasamentul final, cei 12 porumbei ai lui Roger s-au clasat pe locul 32.
Incaperile destinate reproductiei
In ziua de luni care a urmat concursului, `razboiul` dintre mama si fiu s-a incheiat. Si plecand de la evenimentul relatat mai sus, Roger declara ulterior ca atunci a invatat ca in momentul in care porumbeii au o conditie fizica perfecta si o dispozitie buna, nu sufera prea tare de oboseala si sunt capabili sa obtina foarte repede rezultate de top.
O parte dintre trofeele castigate
Rezultatele de varf se obtin, fireste, printr-o crestere buna. In ultimii ani Roger a incrucisat exemplare provenite din `De Klaren` si `De Kapoen` cu porumbei provenind din alte crescatorii de top. Ca si cu porumbeii mentionati mai sus, acesta a obtinut succese notabile cu linii provenite din `Oud Doffertje I` de la Albert Simons, `Vale Marathon` al lui Jan Theelen, `Poco` si `Diego` ai lui Jos Thone precum si `Bleke Zitter` al lui P. Houfflyn.
Din aceste incrucisari au rezultat cateva exemplare foarte valoroase care au obtinut curand succese importante. Roger este foarte mandru sa prezinte cateva dintre acestea:
- 1995, concurs National la Dax – din 3.330 porumbei: locurile 1, 4, 41 etc. (4 porumbei clasati din 5 angajati) - 1999, concurs National la Barcelona – din 13.966 porumbei: locurile 4, 9, 70, 153, 279 etc. (8 porumbei clasati din 15 angajati) - 2003, concurs National la San Sebastian – din 1.566 porumbei: locurile 1, 33 etc.(6 porumbei clasati din 8 angajati)
La concursul International de la San Sebastian Roger a castigat locurile 2 si 52, intr-o competitie cu 2.931 de porumbei inscrisi.
Clasarile bune conduc intotdeauna la rezultate de top si in campionate. Doar ca un simplu exemplu, prezentam mai jos campionatele pe care Roger De Smet-Matthijs le-a castigat in anul 2002:
1 – `Flanders Cupa National` - cursa nocturna (9 porumbei clasati din 10 angajati) 1 - `Belgian Pigeon Sport National` - cursa nocturna (10 porumbei clasati din 12 angajati) 1 - `Les Amis du Grand Fond National` si locul 1 `Les Amis du Grand Fond` - Porumbei As 1 - Campion la categoria Fond la `Clubul specialistilor in Demi-fond`, Limbourg 1 - Campion International de Fond IFC - CIF 4.000 (locurile 1 si 2) 1 - Campion International de Fond si porumbel-AS, IKGF - CIGF Belgia - Franta 4 - Super Maraton Europa de Vest (in primii 10 nominalizati) 5 - Super Maraton Europa de Vest 5 - Campionul Belgiei – la categoria `curse de noapte` 6 - Cupa Europei – la categoria `curse de noapte`
Pe langa succesele prezentate mai sus, Roger a mai ocupat locul 13 in cursa de `Un milion de dolari` organizata anual in Africa de Sud.
In ultimii ani Roger a inceput sa se specializeze in cursele nocturne. Pana acum obisnuia sa concurez pe distante medii si la concursurile de o zi, dar din momentul in care sindromul dopajului la porumbei si-a facut aparitia, acesta a ales sa participe la programul national si international. Dopping-ul este un aspect foarte inechitabil si reprezinta o concurenta neloiala care pune in pericol hobby-ul tuturor pasionatilor de porumbei din lume. Pentru Roger De Smet-Matthijs actiunea de motivare a pasarilor a ajuns o adevarata arta, caci acesta nu are nevoie de produse nenaturale pentru a realiza acest lucru cu succes. Sistemul de vaduvie clasic care i-a adus tatalui sau atata faima este inca metoda pe care o foloseste astazi si Roger, dupa aproape cincizeci de ani si inca cu rezultate bune.
Roger prefera sa tina medicamentele cat mai la distanta cu putinta. In vremurile trecute orice crescator de porumbei trebuia sa se descurce doar cu ceea ce ii oferea natura si in columbofilie oferta naturii este inca suficient de bogata. De doua ori pe an acesta face o vizita la veterinarul specializat in porumbei. Si isi trateaza porumbeii doar daca este necesar. Cu un porumbel sanatos, crescut dupa metode naturale, cu un bun pedigreu si o conditie solida, rezultatele nu vor intarzia sa apara!
Iata cum Roger si sotia lui isi pun in practica pasiunea columbofila. Acest sport este o parte importanta a vietii lor. Columbofilia le-a adus multi prieteni, au calatorit peste tot in lume datorita pasiunii pentru porumbei si sunt foarte multumiti ca au posibilitatea practicarii acestui minunat sport.
Interactiunea dintre om si animal este o ocupatie plina de bucurii si necesita eforturi sustinute din partea ambelor parti. Iar atunci cand ai sansa sa intri in posesia unei super-linii de porumbei esti un om bogat. Nu financiar, desigur, ci pentru ca de la aceste pasari ai multe de invatat. Exact asa cum proceda si tatal sau, Valere, columbofilul de pioasa amintire, care a invatat totul de la miraculosul `Klaren`.
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.