840 poze   74718 vizite

INCUBATIE OUA

4INCUBATIE OUA
CUM SE PUNE CLOCITOAREA CU OUA DE GAINA
Descriere album: SE UMPLE ALVEOLA CEA MICA CU APA SI SE PUNE PUTIN BUSUIOC PENTRU A NU SE STRICA APA.
CLOCITOAREA CU OUA DE GAINA TINE TIMP DE 21 DE ZILE. PRIMELE 3 ZILE NU SE UMBLA LA CLOCITOARE. DE-ABIA DIN A 4-A ZI INCEPETI SA LE INTOARCETI.TREBUIE INTOARSE DE 2 ORI PE ZI, DIMINEATA LA ORA DORITA DE DUMNEAVOASTRA SI SEARA LA ACEEASI ORA, COMPLETAND ALVEOLA CEA MICA CU APA DACA E NEVOIE.
IN A 18-A ZI INTOARCETI DIMINEATA CA DE OBICEI, IAR SEARA UMPLETI AMBELE ALVEOLE SI INTOARCETI OUALE.
IN ULTIMELE 3 ZILE ADICA IN A 19-A, A 20-A SI A 21-A NU MAI LE INTOARCETI, DOAR VERIFICATI DACA AU INCEPUT OUALE SA ECLOZEZE.
CAND AU IESIT PUII, TREBUIE SA II PUNETI INTR-O CUTIE CU BEC, IAR BECUL INTR-UN BORCAN CU PUTIN NISIP IN EL PENTRU A NU SE SPARGE BORCANUL.



Oul bun pentru clocit

Esentiala pentru succesul clocitului este starea interioara si exterioara a oului. Un alt detaliu important:daca sunt destule gaini in card. Din experienta, s-a constatat ca, in cazul raselor grele, este bine sa fie 10 gaini la un cocos iar in cazul raselor usoare 15 gaini. Trebuie sa incercam sa pastram gainile tinere si vioaie care au pana la varsta de doi ani - tot ce depaseste aceasta varsta trebuie sa ia drumul oalei de gatit. Alti factori care privesc calitatea oului pentru clocit, importanti atat pentu gaina cat si pentru cocos sunt calitatea hranei si apei, un climat echilibrat in adapost, o iluminare corespunzatoare, fecundarea si depozitarea adecvata a oualelor pentru clocit si pastrarea cu grija a oualor de o mare insemnatate pentru perpetuarea rasei.

Alegerea si depozitarea oualor pentru clocit

In cazul gainilor dintr-o rasa medie, oul bun pentru clocit ar trebui sa cantareasca circa 50 pana la 60 de grame, sa fie curat, absolut nevatamat si nu mai vechi de 14 zile. Trebuie sa fie depozitat pe tablii de lemn sau de metal la o temperatura de 12-14 grade C si la un nivel de umiditate de circa 75% intr-un spatiu bine aerisit.

Incubatorul

Propriul incubator ne ofera ocazia de a putea observa indeaproape procesul de incubare ca si in cazul clocitului natural.

In functie de marimea si felul constructiei, capacitatea acestor mici incubatoare este diferita. De regula, se recomanda ca aparatul sa nu fie folosit la toata capacitatea. Ouale fecundate se pun la clocit in aceeasi zi si data se va nota.

Intoarcerea oualor

Incubatoarele mai si performante dispun, pe langa reglarea temperaturii, a umiditatii si oxigenarii si de intoarcere automata. In cazul aparatelor de mici dimensiuni, aceasta operatiune trebuie facuta cu mana.

Este suficient ca ouale sa fie intoarse de trei-patru ori pe zi. In orice caz, trebuie sa avem mare grija si sa intoarcem cu multa atentie ouale cu 1/3 pana la 1 in jurul axei, pentru ca embrionul sa nu se lipeasca de coaja. In acest scop se recomanda sa insemnam ouale cu un creion, pentru a sti de pe ce parte am inceput sa le intoarcem. Fazele critice sunt intre cea de-a treia si cea de-a cincea, cand se formeaza sistemul respirator si incepe schimbul de substante prin prelucrarea albusului si grasimii, precum si intre ziua 18 si ziua 20 cand se realizeaza respiratia prin plamani. Incepand de acum, puii produc din ce in ce mai multa caldura. Pentru a evita supraincalzirea si eventualele urmari ale acesteia, trebuie sa scadem temperatura cu circa 1 grad.

Iintoarcerea oualor se efectueaza din a 4 zi pana in ziua 18. Primele 3 zile si ultimele 3 zile nu se intorc. Din ziua 19 doar verificati daca a inceput eclozarea.



Albumul selectat contine subalbume care pot fi accesate din lista de albume din partea stanga.







Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.