www.youtube.com/watch?v=dGp7tEb24bs&feature=player_embedded#at=14Fratii JANSSEN locuiesc in Arendonk .Sunt 6 frati , simpli mucitori , dar astazi traiesc numai din porumbei.Tatal lor , care a atins o varsta respectabila ,Driekske Janssen , a inceput columbofilia trecand da la cresterea canarilor ,de la care s-a ocupat in tinerete , la cresterea porumbeilor.Cresterea canarilor se realizeaza printr-o puternica consangvinizare ? scria Piet de Weerd ? iar batranul Driekske de aici s-a informat si apoi a folosit metodele de consagvinizare si in cresterea porumbeilor voiajori.Munca lui a fost continuata de fii lui si nu fara rezultat , ci dimpotriva , auzim din ce in ce mai des de campioni care si-au contruit crescatoria pe baza porumbeilor Janssen , care sunt probabil cei mai rapizi porumbei din lume atunci cand isi arata adevarata valoare a susei.Lor li se alatura Domien STEPPE , Achie LEUS , care au probabil porumbei asemanatori in ceea ce priveste viteza.Fratii Janssen concureza numai pe distante scurte , adica distante de pana la 200 km. , dar sunt persoane care au astfel de porumbei si ei spun ca porumbeii Janssen sunt capabili de performante pana la distante de 500 km. Distantele mai mari nu sunt cele mai potrivite pentru a le scoate in evidenta caliatile de buni spotivi.Sunt in schimb exttraordinari de rapizi.Pied de Weerd , cu talentul lui de scriitor , ii caracterizeaza astfel ,, oi blande in adapost , lei neinfricati in vazduh?.Deci e clar ca una dintre caracteristicile de baza a acestor porumbei este capacitatea de luptator , care ii transforma in ,, lei? atunci cand sunt in vazduh.Porumbeii Janssen s-au raspandit in special in Belgia si Olanda ; in Olanda sub forma unor combinatii diferite:Janssen ? Delbar .Din experinta mea nu pot sa spun fara sa gresesc ca , rezultatele cele mai spectaculoase u acesti porumbei nu au fost obtinute de catre fratii Janssen , ci de catre alti crescatori care au concurat cu porumbeii lor si care au obtinut rezultate cel putin de 10 ori mai spectaculoase decat fratii Janssen.In primul rand pentru ca acestia concurau intr-o zona restransa ? satul Arendonk ? loc mic si in care nu erau de fiecare data pe primul loc si , nu in ultimul rand pentru ca angajau pasari la distante foarte mici.Faima mondiala a acestor porumbei este rezultatul crescatoriilor care , aprovizionandu-se de aici , au obtinut rezultate spectaculoase cu ei in conditi ridicate si la distante mai mari.
PORUMBELUL JANSSEN
Am tinut in mana cei mai importanti porumbei din crescatorie , urmasi ai lui Wondervorke , Vos-48 , Bouge 51 , Dikk Blauwe , Stier , Wittogen , pasari ce au stat la baza crescatoriei si , de asemenea , nenumarati originali de 8-16 ani.Porumbeii Janssen pot fi grupati in 3 categorii distincte:
Primul tip sunt de marime corporala mare , cu cap puternic si care iti amintesc de vechii porumbei Delbar.In special in faimoasa crescatorie KLAK pot fi observati multi porumbei de acelasi tip , dar am intalnit acest tip de porumbei si la Jef Janssen ? de exemplu un fiu din Dikke Blauwe care , din 98 de zboruri s-a clasat de 97 de ori.
Al dilea tip de porumbei au urmatoarele caracteristici : corp mijlociu , pene matasoase , cioc mai scurt , cap fin , figura inteligenta.Printre acestia am remarcat cateva exemplare exceptionale.In crescatoria KLAK , acestia sunt repre zentati de un mascul de 6 ani care este fiul faimosului Bange ?51 .Tot acest tip de porumbei l-am intalnit si in adapostul de campioni al lui Marteen de Louge.Aici am vazut un porumbel numit GEKNIPTE , care isi are originea tot in linia Janssen , unde mi-a produs o impresie puternica STIER (nepotul lui Bange ? 51 ) , tatal lui MERKX (favorit) , care s-a remarcat printr-o expresivitate deosebita a fetei care trada o inteligenta extraordinara.Acelas tip de porumbei l-am intalnit si in crescatoria faimosului campion olandez Juc Woeff sub forma unei femele de 10 ani.Dintre toate tipurile de porumbei , acest tip mi-a produs cea mai puternica impresie.
Ultimul tip caracteristic de porumbei Janssen nu este deloc frumos. Usori ,cioc lung,expresie ascutita a fetei , totusi acestia par a fi cei mai rapizi dintre cele trei tipuri amintite.La acestia apar destul de des niste ochi urati , galbeni ca lamaia , penajul este insa foarte fin (comparativ cu celelalte 2 tipuri), iar genele sunt de cele mai multe ori rosii.
De aceea de mai multe ori , porumbeii Janssenau ochii de culoare alba , culoarea penajului albastru sau albastru ?solzat ,foarte deschisa, foarte putine dintre exemplarele de porumbei Janssen fiind inchisi la culoare. Destul de frecvent intalnim la acesti porumbei culoarea schali.Aceasta culoare, observata de mine la porumbeii autosex abili,este o depigmentare(decolorare ) a culorii albastre sau albastru ? solzat si e determinata de o gena ,,faded? ce produce o scadere a cantitatii de pigment din penaj.Fiind o culoare interesanta , crescatorii ,,se arunca? asupra ei.Cand am fost la fratii Janssen , am intrebat care este originea acestei culori.Mi-au spus ca , in 1932 au cumparat, de la Schoeterst pe Lap (Maimuta) , care prezenta aceasta culoare si de aici originea acestei culori.
Fratii Janssen sunt foarte secretosi, fiind invaluiti intr-un aer de mister.Pentru porumbei se sta mult la coada , iar daca cumparatorul nu ia puiul pana la varsta de 2 saptamani ,risca sa ramana fara el.Ei nu se ocupa cu expedierea porumbeilor decat in cazuri exceptionale.
Nu vor recunoaste existenta porumbeilor Janssen in alte crescatorii chiar daca acestia au avut rezultate foarte bune.Intotdeua accentueaza ideea ca, in lume,se vorbeste enorm despre porumbeii Janssen , dar cei despre care se vorbeste nu sunt cu adevarat porumbei Janssen ,desi, in realitate , chiar asta sunt.Fara indoiala ca interesele materiale dicteaza acest gen de comportament.
Dupa parerea mea , porumbeii actuali nu sunt la fel de buni ca si cei de acum 15-20 ani.Cred ca acest lucru semnifica ceva , atata timp cat majoritatea superconcurentilor care au obtinut rezultate spectaculoase au facut rost de porumbei direct din fii porumbeilor batrani.Totusi pot spune ca ceea ce am vazut in crescatoria Janssen este cu adevarat ales.Si astazi vin din toate colturile lumii 50-60.000 de careri pe an.
Jos van Limpt ( crescatoria sa se numeste KLAK) mi-a povestit faptul ca , in ultimii 30 de ani , crescatoria lui este construita pe porumbei Janssen ( datorita rezultatelor obtinute si a porumbeilor procurati de la el a facut cunoscute in intreaga lume calitatile sportive si reproductive ale porumbeilor Janssen , acestia devenind faimosi pe plan mondial).El isi procura in mod repetat porumbei din crescatoria Janssen , dar , cu toate acestea , nu a reusit sa depisteze care sunt secretele acelei crescatorii.De aceea si astazi recurge la o metoda ciudata pentru procurarea puilor, si anume : intotdeuana se duce in Arendonk atunci cand s-au intarcat puii din a doua serie , I se arata puii , iar el cumpara din acele perechi unde vede 3 pui , bazandu-se pe ideea ca , dupa parerea fratilor Janssen , acestia provin din cele mai valoaroase perechi.Daca cineva , dupa 25 de ani de experienta si cu asemea rezultate , apeleaza la o astfel de metoda pentru a sti care este cel mai valoros pui , atunci acest fapt spune ceva despre felul secretos al fratilor Janssen.
Totul a inceput in 1872, anul in care Henri Janssen s-a nascut. El a fost fondatorul porumbeilor Janssen si a inceput cresterea porumbeilor in anul 1886. La acea vreme acesta era mai cunoscut sub numele de Driekske De Paauw. Henri s-a insurat cu Pauline care era nascuta in anul 1877. Acestia au muncit din greu toata viata lor. Din casatoria acestora au rezultat noua copii, sapte baieti si doua fete. Numele lor era: Fons, Frans, Jef, Vic, Irma, Adriaan, Charel, Marie si Louis. Henri a fost unul dintre crescatorii care au pus bazele clubului columbofil din Arendonk si s-a dovedit un crescator deosebit chiar de la inceputul carierei lui. Intre anii 1908 si 1914, Henri a avut un mare porumbel care a castigat peste 20 de locuri de unu, pe nume `Het Blauwtje`. Henri era un tip linistit care iubea natura si tot ceea ce a facut cu porumbeii a facut-o cu moderatie. Din acest motiv el era dusmanul imperecherilor din timpul iernii si nu practica nici sistemul vaduviei. Toate aceste smecherii cu porumbeii il deranjau.